“Həddindən artıq şəkər qaraciyəri məhv edir”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu həkim Ekaterina Sysoeva deyib.
O izah edib ki, artıq şəkər, xüsusilə fruktoza qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişafına və metabolik pozğunluqlara, o cümlədən insulin müqavimətinə və sistem iltihabına səbəb olur.
Qaraciyərin sağlamlığını qorumaq üçün həkim əlavə şəkər, xüsusilə fruktoza və şəkərli içkiləri məhdudlaşdırmağa çağırıb.
"Tərəvəzlər, meyvələr, paxlalılar və tam taxıllar vasitəsilə pəhrizinizdə pəhriz lifinin miqdarını artırın. Bütün bunlar bağırsaq mikroflorasına və qaraciyər metabolizminə müsbət təsir göstərir" deyə Sysoeva bildirib.
Həkim həmçinin çəki idarə etməyi, müntəzəm fiziki fəaliyyət göstərməyi və qaraciyərə mənfi təsirini artıran spirt istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib.
Sysoeva, xüsusilə risk faktorları mövcud olduqda, qlükoza və lipid səviyyələrinin monitorinqi də daxil olmaqla, dövri tibbi müayinələri məsləhət görüb.